Nekklachten

Nekklachten komen zeer veel voor. uit onderzoek blijkt zelfs dat ruim 70% van de Nederlandse bevolking wel eens te maken heeft gehad met nekklachten. Veel voorkomende klachten zijn het hebben van een stijve nek, artrose of een nekhernia.

Nekklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Het maken van een verkeerde beweging of een valpartij kan al snel leiden tot klachten. Maar onderschat zeker niet de invloed van langdurig statisch belasten. Denk aan de kantoorbaan waarbij u vele uren van de dag achter de computer zit.

Een nekhernia of nekpijn na een kop-staartbotsing leiden vaak tot hevige klachten.  Maar ook hierbij is de prognose relatief gunstig mits je snel en deskundig begeleid wordt.

Manuele therapie bij nekklachten

De specialist bij nekklachten is de manueel therapeut. Wij kunnen uw lichaamshouding bekijken in relatie tot uw bezigheden. Ook onderzoeken we hoe de nek beweegt en hoe de spierspanning is. Met de juiste adviezen en oefeningen zult u merken dat u zelf al heel veel kunt doen aan het verminderen van de klachten.

Als de nek stijf is en u moeite heeft om uw hoofd te draaien, dan is de manueel therapeut uw nekdeskundige. Tijdens een manueel therapeutisch onderzoek worden de gewrichtjes in uw nek nauwkeurig onderzocht. Als we daar een verstoring in vinden, dan kan de manueel therapeut dit met milde technieken mobiliseren. Wees niet bang dat uw nek meteen gekraakt wordt; onderzoek wijst uit dat dit niet de eerste behandelkeuze moet zijn. Het effect van mobiliseren en oefenen is groter. Wij houden ons dan ook aan de richtlijn die is uitgegeven door de beroepsgroep van manueel therapeuten waarin gesteld wordt dat we hoog in de nek niet manipuleren (lees: kraken) tenzij daar een hele goede reden voor is. Hierover gaan we met u in overleg zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Fysiotherapie bij nekklachten

In veel gevallen is er helemaal geen sprake van vastzittende wervelgewrichtjes en is de beweeglijkheid niet beperkt. Een veel voorkomend probleem bij nekklachten is bijvoorbeeld dat de stabiliteit van de nek niet voldoende is. De fysiotherapeut die nekklachten als aandachtsgebied heeft, kan u helpen om de spieren die de nek verstevigen, te trainen. Dit is bijzonder effectief blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Maak hier uw afspraak.