Klachten aan midden- en bovenrug

Pijn in de bovenrug komt redelijk veel voor. De pijn kan tussen de schouderbladen zitten, maar kan ook de gehele rib volgen, zodat de pijn rondom gevoeld wordt. Soms hebben mensen ook pijn in de arm of hebben ze het gevoel dat hun arm heel zwaar is.

Bij de grootste groep mensen (>45%)  is de pijn afkomstig van één van de wervels van de bovenrug of van de verbinding van deze wervel met de rib.  De klacht is ontstaan omdat deze gewrichten minder goed kunnen bewegen dan dat de bedoeling is. Meestal heeft u dan moeite met diep in en uitademen, maar wordt de pijn bijvoorbeeld ook heviger door hoesten en niezen, lang staan en draaien en strekken in de bovenrug. Ook kan het zo zijn dat de spieren tussen de ribben bijvoorbeeld verhard zijn of dat de spieren niet optimaal samenwerken bij het in beweging zetten van de gewrichten.

Manuele therapie bij klachten van de midden- en bovenrug

Er is bewijs dat een manipulatie verlichting kan brengen of kan zorgen dat de pijn in de bovenrug verdwijnt. Bij mensen met klachten vanuit de schouder, maar ook bij mensen met nekklachten kan een manipulatie van de bovenrug helpen om deze klachten te verminderen.

De manueel therapeut gaat samen met u bekijken hoe het kon dat uw bovenrug zo vast ging zitten. Niet alleen de wervelgewrichtjes zijn de boosdoener maar de spieren vanuit de nek en schouders spelen ook een hele grote rol. Door deze weer soepel te maken (met massage, rekoefeningen of dry needling) kunt u voorkomen dat uw rug weer vast gaat zitten. Houdingsadviezen en hoe om te gaan met uw werkplek maken zeker onderdeel uit van een behandeling voor uw midden- en bovenrugklachten.