Kaakklachten

Maar liefst 70% van alle klachten die voorkomen aan de kaak zijn afkomstig uit de spieren. Als de spieren gespannen of verkrampt zijn, dan gaat het kauwen moeilijk. Ook  het afhappen van een stuk appel kan een pijnlijk zijn of moeilijk gaan.

Een hoge spanning in de spieren van de kaak is dus vaak de oorzaak van dit soort klachten. Als de spanning hoog oploopt, dan ontstaan er knoopjes in de kaakspieren (triggerpoints) en die geven op hun beurt nogal eens pijn op een heel andere plek., bijvoorbeeld hoofdpijn boven de ogen.

 

Fysiotherapie bij kaakklachten

In onze praktijk hebben twee fysiotherapeuten  (Jessie van der Zwaag en Angelique Noordhuis) zich bekwaamd in het behandelen van spierspanningsklachten in het kaakgebied. Als uw tandarts heeft uitgesloten dat uw klacht een tandheelkundig probleem is, dan kunnen wij verder kijken. Vaak zien we dat er sprake is van triggerpoints. Dry needling is een methode die we regelmatig  en met succes toepassen.

De spanning in de kaakspieren moet ergens vandaan komen. Mentale spanning speelt vaak een grote rol. Met de ontspanningsoefeningen en de uitleg die Jessie van der Zwaag kan geven, lukt het u wellicht om van deze vervelende klachten af te komen.

Een andere reden voor een hoge spierspanning in het kaakgebied kan voortkomen uit de nek. Onze manueel therapeuten bekijken zorgvuldig het gebiedje van uw nek dat tegen uw hoofd aan ligt. Zij kunnen daar milde technieken toepassen waardoor uw nek weer soepel wordt. De spieren in dat gebied ontspannen zich vervolgens en dit heeft uiteraard een gunstig effect op de kaak.

Samenwerking met de orofaciaal therapeut

Het is weliswaar zo dat in 70% van de gevallen kaakklachten voortkomen uit de spieren in de nek en kaakregio, maar dit betekent niet dat wij alle klachten in dit gebied kunnen behandelen.

De orofaciaal fysiotherapeut is de specialist op klachten in dit gebied. Bekijk de site www.nvof.nl om meer te lezen over deze interessante specialisatie. Uiteraard hebben wij een prettige samenwerking met de orofaciaal fysiotherapeuten in Apeldoorn.

Bekijk hier het filmpje van één van de orofaciaal therapeuten waarmee we graag samenwerken.