COPD

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Door COPD is ademhalen voor u moeilijker geworden. Elke ademhaling kost u energie. Dat is vaak frustrerend. Bewegen is voor u vaak een hele uitdaging. Het kost u meer moeite dan iemand zonder longklachten. Toch is het erg belangrijk dat u met COPD voldoende beweegt.

Waarom bewegen?

Bewegen is gezond. Juist voor mensen met COPD. Door lichaamsbeweging verbetert uw uithoudingsvermogen. De spieren waarmee u adem haalt, worden sterker en uw benauwdheid vermindert. U herstelt ook sneller van een griep of verkoudheid en voorkomt ziekenhuisopnames. Als u voldoende beweegt, blijft u op latere leeftijd langer zelfstandig. U kunt ook makkelijker zelf naar buiten en bij anderen op bezoek gaan.

Fysiotherapie bij COPD

De gespecialiseerde longfysiotherapeut kan u helpen bij het starten van bewegen en het ontwikkelen van een actievere leefstijl. De fysiotherapeuten bieden gespecialiseerde trainingsgroepen en behandelingen voor patiënten met COPD of andere longaandoeningen Zij kunnen een (trainings)plan  op maat maken voor u. Het betreft vaak een actieve therapie. Daarin wordt gewerkt aan het verbeteren van conditie en spierkracht en worden goede ademhalings- en hoesttechnieken aangeleerd. Ook het voorkomen van complicaties bij COPD en het (dagelijks) leven met COPD komen aan bod.

De aangesloten fysiotherapeuten van het COPD Netwerk Apeldoorn en Omstreken hebben allemaal scholing gevolgd omtrent COPD. Ook volgen zij regelmatig bijscholingscursussen. Daarnaast komen zij vier keer per jaar bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Zij werken nauw samen met verwijzers zoals huisartsen, praktijkondersteuners van huisartsen, longartsen en longverpleegkundigen. De bij het COPD Netwerk Apeldoorn en Omstreken aangesloten fysiotherapeuten bieden de zekerheid van hoog kwalitatieve behandelingen, altijd up to date en volgens de landelijke richtlijnen.

Vanuit Fysiotherapie Noordhuis nemen Floor Uittenbogerd en Margreet van Loon deel aan dit COPD netwerk. Zij verzorgen de fysiotherapeutische begeleiding voor mensen met COPD.

Fysiotherapie wordt vergoed volgens de richtlijnen Langdurige Fysiotherapie vanaf COPD GOLD 2. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, dient u in het bezit te zijn van een verwijsbrief met hierop de medische diagnose COPD en de GOLD-classering.

COPD groepen

Als u wordt verwezen door uw longarts of longverpleegkundige voor fysiotherapie, dan kunt u bij onze praktijk terecht in onze COPD groepen.

De groepen zijn:

  • Maandag van 14.00 tot 15.00
  • Donderdag van 14.00 tot 15.00

Voordat u in de groep start, wordt u eerst uitgebreid onderzocht. Er worden vragen gesteld over uw eigen situatie en de therapeuten voeren metingen uit. Hierdoor weet u precies hoe u ervoor staat als u begint in de groep. Na een bepaalde periode worden de metingen herhaald zodat u altijd op de hoogte blijft van uw eigen voortgang.

Aanmelden?

Belt u onze receptie op 055-7851483 voor informatie en het laten inplannen van een intake (duur intake: 1 uur).

U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.

21 november 2018 WERELD COPD DAG

21  november 2018 is het wereld COPD-dag. In het kader hiervan bieden wij voor u als COPD’er een gratis screening aan om het bewegen onder de aandacht te brengen. Wij zullen onder andere de spierkracht en het uithoudingsvermogen gaan testen.

COPD dag in uw wijk De Maten

De fysiotherapeuten Floor en Margreet van Fysiotherapie Noordhuis zijn gespecialiseerd in COPD. Op 21 november kunt u bij hen uw fitheid in kaart laten brengen.

Tijd: 14.00 tot 15.00 uur.

Het afnemen van de conditie- en spierkrachttesten duurt ongeveer 15 minuten.

Locatie: Beatrijsgaarde 1

Meld u aan bij Fysiotherapie Noordhuis via onderstaand formulier, of bel met onze receptie  055 7851483

Aanmeldformulier Wereld COPD dag 21-11-2018

Dit formulier is bedoeld voor het aanmeldingen voor de wereld COPD dag
    In het kader van Wereld COPD dag op 21 november a.s zullen onze longfysiotherapeuten een gratis screening aanbieden om het bewegen onder de aandacht te brengen. Floor Uittenbogerd en Margreet van Loon (beide aangesloten bij het COPD netwerk Apeldoorn) zullen de spierkracht en het uithoudingsvermogen gaan testen.