Etalagebenen ofwel Claudicatio Intermittens

Claudicatio intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veelgebruikte term voor deze aandoening “etalagebenen”. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam etalageziekte vandaan.

Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces.

Behandeling

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

ClaudicatioNet geeft u duidelijkheid over waar en bij welke fysiotherapeut bij u in de buurt goede kwaliteit gesuperviseerde looptherapie wordt gegeven. In onze praktijk zijn Agnes DuurkoopFloor Uittenbogerd, Joline Jochems en Margreet van Loon geschoold en zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Vanzelfsprekend werken zijn nauw samen met de vaatchirurgen van het Gelre Ziekenhuis.

Lees meer op www.chronischzorgnet.nl

Maak hier uw afspraak.

Vergoeding

Er worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.

U kunt éénmalig een traject doorlopen.

De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico.

Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.

Zijn er toch nog onduidelijkheden of vragen betreffende uw zorgverzekering?

Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.