Klachten in de borstregio

Het borstgebied bevat onze belangrijkste organen, het hart en de longen. Helaas kampen er nogal wat mensen met aandoeningen hiervan. We hoeven op deze site niet uit te leggen wat een aandoening van het hart of de longen teweeg kan brengen. Wel kunnen we beschrijven bij welk type aandoeningen de gespecialiseerde Hart-Vaat-Long (HVL) fysiotherapeut voor u iets kan betekenen.

COPD en astma komt voor bij 10% van de Nederlandse bevolking. De luchtwegen raken vernauwd en de ademhalingsspieren verzwakken.

Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. Het kan zijn dat het hart te weinig bloed rondpompt of dat de knijpkracht van de hartspier is afgenomen. In het begin merk je er weinig van dat het hart iets minder goed werkt, maar op een gegeven moment ontstaan er klachten.

Hooikoorts is de alledaagse term voor allergische klachten aan de luchtwegen die worden veroorzaakt door  het inademen van stuifmeel, zoals graspollen die vrij rondzweven in de lucht.  De klachten die bij hooikoorts voorkomen (niezen, loopneus of verstopte neus etc) lijken erg op verkoudheidsklachten.

Fysiotherapie bij COPD en Astma

Bij COPD en astma  werken wij met u aan een verbeterde lichaamshouding waardoor meer ruimte in de borstholte ontstaat. Verder helpt de  fysiotherapeut   u met oefeningen om de spieren te versterken, met name de ademhalingsspieren zijn erg belangrijk om te trainen.

Tot slot is het van groot belang om aan de algemene conditie te werken. Met een beter uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een optimale lichaamshouding krijgt u meer lucht. Uw kwaliteit van leven verbetert.

Fysiotherapie bij Hartfalen

Door met hartfalen te trainen bij de gespecialiseerde fysiotherapeut leert u de spieren te versterken en de conditie te verbeteren. Ook angst om (weer) te gaan bewegen wordt besproken en met goede oefeningen kunt u deze overwinnen en leert u uw grenzen te herkennen.

Onze collega Margreet van Loon is in opleiding voor HVL-fysiotherapeut. In het najaar van 2017 volgt ze de opleiding voor fysiotherapie bij hartfalen. We verwachten per januari 2018 de eerste hartfalen-groep te kunnen starten.

Fysiotherapie bij hooikoorts

Ongeveer een kwart van de Europese bevolking heeft last van een inhalatieallergie. Voor deze patiënten is hooikoorts één van de belangrijkste redenen om contact op te nemen met een arts.

Qua behandeling kunnen we nog niet zoveel. vaak wordt medicatie gegeven om de symptomen te bestrijden. Binnen het medical taping concept blijkt echter tapen bij hooikoorts verrassend genoeg bijzonder effectief. Maar liefst 53% (na 1 x tapen) tot 80% ( na 2x tapen) van de mensen knapt aanzienlijk op. Ondanks dat we niet wetenschappelijk kunnen onderbouwen waarom het werkt en er echt nog veel onderzoek moet worden gedaan naar het werkingsmechanisme van de tape, bieden wij het graag aan. Simpelweg omdat we van patiënten horen dat ze er blij mee zijn en dat ze in veel gevallen zonder medicatie de rest van het hooikoortsseizoen doorkomen.

Lees hier onze blog over hooikoorts.

En bekijk de pollenradar.