Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten (langzaam) achteruit gaat en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.

Functie kraakbeen

Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden bekleed met een beschermend, schokdempend kussentje: het kraakbeen. Door dit kraakbeen kunnen de botuiteinden soepel over elkaar bewegen. Bij artrose wordt het kraakbeen langzaam afgebroken en uiteindelijk gaan de botten dus over elkaar heen schuren. Het onderliggende bot raakt daardoor beschadigd; het wordt breder en aan de rand kunnen zich benige uitsteeksel vormen. Deze gewrichtsvervorming geeft niet alleen pijn, maar zorgt ook voor een extra belasting van de pezen en spieren. En dit kan weer een ontsteking tot gevolg hebben.

Ouderdom wordt vaak aangewezen als de oorzaak van artrose. Het klopt inderdaad dat de kans op artrose toeneemt, naarmate je ouder wordt. Maar gewrichtsslijtage kan ook onderdeel zijn van een reumatische aandoening, waardoor je er op jonge leeftijd mee te maken kunt krijgen. Een erfelijke aanleg speelt dan vaak een rol.

Je hebt een grotere kans op artrose bij:

  • Langdurige (over)belasting van je gewrichten, bijvoorbeeld door overgewicht.
  • Zwaar lichamelijk werk.
  • Veel en zwaar sporten.
  • Andere ziekten van je gewrichten, zoals reumatoïde artritis en  jicht.
  • Overgewicht.
  • Botbreuken of sportblessures.

Kou en een vochtig klimaat zijn geen oorzaken van artrose, maar hebben vaak wel invloed op de klachten.

Fysiotherapie bij artrose

Bij de behandeling van artrose kan de fysiotherapeut een belangrijke rol spelen. De slijtage van de gewrichten kan niet teruggedraaid worden. Wel kunt u leren om op een verantwoorde manier te bewegen én een juiste lichaamshouding aan te nemen. Daardoor worden uw spieren sterker en het aangetaste gewricht wordt ontlast.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat oefentherapie loont. Het effect is zelfs zo goed dat  oefentherapie bij artrose  voor 12 behandelingen vanuit de basisverzekering wordt vergoed. De reden hiervoor is dat oefentherapie kan voorkomen of uitstellen dat een nieuwe heup of knie geplaatst moet worden. U leert van ons waar u op moet letten en welke oefeningen u kunt doen zodat u zelf verder kunt.

Let op: Voor vergoeding uit de basisverzekering geldt dat het eigen risico van toepassing is.

Belangrijke opmerking: Indien u verwezen wordt naar onze praktijk voor artrose van knie of heup dan zijn wij verplicht de eerste 12 behandelingen te declareren ten laste van uw basisverzekering. Ook als u een (uitgebreide) aanvullende verzekering heeft!

Maak hier uw afspraak.