COPD

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Door COPD is ademhalen voor u moeilijker geworden. Elke ademhaling kost u energie. Dat is vaak frustrerend. Bewegen is voor u vaak een hele uitdaging. Het kost u meer moeite dan iemand zonder longklachten. Toch is het erg belangrijk dat u met COPD voldoende beweegt.

Waarom bewegen?

Bewegen is gezond. Juist voor mensen met COPD. Door lichaamsbeweging verbetert uw uithoudingsvermogen. De spieren waarmee u adem haalt, worden sterker en uw benauwdheid vermindert. U herstelt ook sneller van een griep of verkoudheid en voorkomt ziekenhuisopnames. Als u voldoende beweegt, blijft u op latere leeftijd langer zelfstandig. U kunt ook makkelijker zelf naar buiten en bij anderen op bezoek gaan.

Fysiotherapie bij COPD

De gespecialiseerde longfysiotherapeut kan u helpen bij het starten van bewegen en het ontwikkelen van een actievere leefstijl. De fysiotherapeuten bieden gespecialiseerde trainingsgroepen en behandelingen voor patiënten met COPD of andere longaandoeningen Zij kunnen een (trainings)plan op maat maken voor u. Het betreft vaak een actieve therapie. Daarin wordt gewerkt aan het verbeteren van conditie en spierkracht en worden goede ademhalings- en hoesttechnieken aangeleerd. Ook het voorkomen van complicaties bij COPD en het (dagelijks) leven met COPD komen aan bod.

De aangesloten fysiotherapeuten van het COPD Netwerk Apeldoorn en Omstreken hebben allemaal scholing gevolgd omtrent COPD. Ook volgen zij regelmatig bijscholingscursussen. Daarnaast komen zij vier keer per jaar bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Zij werken nauw samen met verwijzers zoals huisartsen, praktijkondersteuners van huisartsen, longartsen en longverpleegkundigen. De bij het COPD Netwerk Apeldoorn en Omstreken aangesloten fysiotherapeuten bieden de zekerheid van hoog kwalitatieve behandelingen, altijd up to date en volgens de landelijke richtlijnen.

Vanuit Fysiotherapie Noordhuis nemen Floor Uittenbogerd en Margreet van Loon deel aan dit COPD netwerk. Zij verzorgen de fysiotherapeutische begeleiding voor mensen met COPD.

Fysiotherapie voor COPD wordt op verschillende manieren vergoed.

Als u COPD heeft met een GOLD classering van GOLD II of hoger, dan wordt uw therapie vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt meteen vanaf de eerste behandeling. Afhankelijk van de zwaarte van de aandoening krijgt u te maken met een maximaal aantal behandelingen. Dit varieert van max. 3 tot max. 70 behandelingen per jaar. Bij een vergoeding vanuit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing.

Voor COPD met een GOLD I classering geldt dat de therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Bij vragen: Tijdens de uitgebreide intake worden deze door de therapeut beantwoord.

COPD groepen

Als u wordt verwezen door uw longarts of longverpleegkundige voor fysiotherapie, dan kunt u bij onze praktijk terecht in onze COPD groepen.

De groepen zijn:

  • Maandag van 14.00 tot 15.00 aan de Beatrijsgaarde.
  • Donderdag van 14.00 tot 15.00 aan de Beatrijsgaarde.
  • Vrijdag van 16.00 tot 17.00 aan de Anklaarseweg.

Voordat u in de groep start, wordt u eerst uitgebreid onderzocht. Er worden vragen gesteld over uw eigen situatie en de therapeuten voeren metingen uit. Hierdoor weet u precies hoe u ervoor staat als u begint in de groep. Na een bepaalde periode worden de metingen herhaald zodat u altijd op de hoogte blijft van uw eigen voortgang.

Aanmelden?

Belt u onze receptie op 055-785 14 83 voor informatie en het laten inplannen van een intake (duur intake: 1 uur).

U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.