Manuele Therapie

Wanneer een gewricht niet goed beweegt en/of pijnlijk is, kan manuele therapie een goede behandelmethode zijn. Men kan hierbij denken aan:

  • Hoofd-, en nekpijn in combinatie met een stijve nek
  • Nek-, schouder-, elleboogklachten al dan niet met uitstraling
  • Hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de billen/benen Heupklachten

 

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is het beter laten functioneren van de gewrichten. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken waarbij je soms een knappend geluid hoort. Door de functieverbetering zal de pijn afnemen.

Ook het verbeteren van de houding en het trainen van belangrijke spieren zijn zaken waar de manueel therapeut zich mee bezighoudt. Tenslotte is uitleg, advies en inzicht geven in gezonder bewegen ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de HBO-opleiding Fysiotherapie een 4-jarige deeltijdstudie Manuele Therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan over problemen van rug, nek, armen en benen en meer behandeltechnieken (waaronder ‘kraken’) tot zijn beschikking.

In Nederland werken zo’n 2000 manueel therapeuten die aangesloten zijn bij de NVMT ( Nederlandse Vereniging voor Manueel Therapeuten ). Deze stelt hoge eisen aan de vakbekwaamheid van haar leden, bijv. via nascholing.

Maak hier uw afspraak.