Ontspanningstherapie bij Fysiotherapie Noordhuis

We leven in een drukke tijd. Om een voorbeeld te noemen: Hoe lastig is het vaak om een baan buitenshuis, waarin we moeten presteren, te combineren met een gezin? Dit is zo maar een voorbeeld. Er zijn talloze situaties te noemen waarin stress en spanning een rol spelen. Zo is het nu eenmaal in onze snelle Westerse maatschappij. Door de opeenstapeling van allerlei dagelijkse zaken blijkt het spanningsniveau in ons lichaam verhoogd te raken. Als dit lang voortduurt, blijkt het lastig om de “rust in het lichaam” weer terug te vinden. Dit kan leiden tot spierspanningsklachten die zich regelmatig herhalen op diverse plaatsen in het lichaam, zoals nekgebied, hoofdgebied en lage rug gebied.

Binnen de fysiotherapie weten we om te gaan met (spier)spanning in het menselijk lichaam. Als deskundige op het gebied van houding- en beweging kunnen we leren hoe een gespannen spier voelt en hoe een rustige ontspannen spier voelt.

Ademhalings- en ontspanningstherapie

Bij Fysiotherapie Noordhuis Apeldoorn wordt   Ontspanningstherapie toegepast door fysiotherapeute Jessie van der Zwaag en oefentherapeute Jantien Scholtens. Voor de behandeling van kinderen is Inge van den Broeke bekwaam op dit gebied.

Onze collega’s leren u hoe u spierspanning kunt herkennen en hoe u dit kunt normaliseren. Ontspanningstherapie is dus een vorm van oefentherapie, die voor een groot gedeelte na instructie en training in de praktijk, in het dagelijks leven kan worden toegepast.

Binnen de ontspanningstherapie wordt gebruik gemaakt van:

  • aanleren van bewuste spierontspanningstechnieken.
  • ademhaling als middel om tot ontspanning te komen.
  • autogene training (dit is een methode waarin je leert te ontspannen met als resultaat een rustiger lichaamsgevoel)

De ontspanningstherapie kan ondersteund worden door massagetherapie om een plaatselijk verhoogde spierspanning te doen afnemen.