Voorkeurshouding baby

Wanneer je baby zijn hoofdje te vaak in dezelfde positie houdt, heeft het een voorkeurshouding. Omdat hoofdje nog zo zacht en vervormbaar is, zie je dat de kant waarop je kindje ligt platter wordt. Een dergelijk afgeplat hoofdje wordt in medische termen een plagiocephalie genoemd.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een voorkeurshouding. Zo kan een heftige bevalling een rol spelen, maar ook eenzijdige hantering door de ouders.

Door een voorkeurshouding komt je baby in een soort cirkeltje terecht. Hij kijkt naar één kant en zal daardoor minder kracht ontwikkelen aan de andere kant. Ook zal het handje aan de andere kant niet gebruikt worden omdat dit niet gezien wordt.

Kortom: een voorkeurshouding in de eerste levensmaanden is iets waar je alert op moet zijn. Op het consultatiebureau zult u al informatie en tips krijgen maar als het hardnekkig is of er komen andere klachten bij, zoals veel huilen of darmkrampjes, dan wordt u geadviseerd om contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut.

Kinderfysiotherapie bij voorkeurshouding

De kinderfysiotherapeut zal uw kindje goed onderzoeken en kan de schedel precies meten. De vooruitgang van de therapie wordt zo heel duidelijk.

De kinderfysiotherapeut zal u vooral leren hoe u uw kindje kunt stimuleren de andere kant van het lichaampje te gaan gebruiken. U krijgt adviezen en hulp bij het dragen, hoe je kindje te hanteren en hoe je eventueel het bedje en de box anders kunt inrichten. Ook leert u hoe u kunt oefenen om de kracht en coördinatie te verbeteren.

De fysiotherapeut zal niet aan het nekje van uw kind zitten; er wordt niets “los” gemaakt. Het gaat puur om hoe je samen eraan kunt werken om uw baby te stimuleren beide kanten op te kijken. Het is verfrissend om te zien hoe de tips van de kinderfysiotherapeut een eye-opener kunnen zijn voor de ouders.

Onze therapeuten werken uiteraard samen met het consultatiebureau en kunnen evt. doorverwijzen naar Proreva als een helmpje uiteindelijk toch noodzakelijk blijkt.

 

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

Als u de voorkeurshouding als snel na de geboorte ziet, neem dan zeker contact op. Als u meteen leert wat u kunt doen, komt dit zeker ten goede aan de ontwikkeling van uw kindje.

Het kan zijn dat u de voorkeurshouding opmerkt rond de 6 tot 8 weken na de geboorte. Dat is de periode waarin uw baby om zich heen gaat kijken en leert te focussen op dingen in de omgeving. Hier wordt het belangrijk om die omgeving afwisselend te houden zodat uw kindje uitgedaagd wordt beide kanten op te kijken. Uw kinderfysiotherapeut helpt u met adviezen hierover.

Altijd zal uw therapeut de motorische ontwikkeling bekijken. Verloopt deze symmetrisch en passend bij de leeftijd.

Twijfelt u? Neem dan gerust contact op. Voor kinderen wordt fysiotherapie standaard 18 x per jaar vergoed vanuit de basisverzekering.