Voorkeurshouding baby

Wanneer je baby zijn hoofdje te vaak in dezelfde positie houdt, heeft het een voorkeurshouding. Omdat het schedeltje nog zo zacht en vervormbaar is, zie je dat de kant waarop je kindje ligt platter wordt. Een dergelijk afgeplat hoofdje wordt in medische termen een plagiocephalie genoemd.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een voorkeurshouding. Zo kan de bevalling een rol hebben gespeeld, maar ook een eenzijdige hantering door de ouders kan tot een voorkeurshouding leiden.

Door een voorkeurshouding komt je baby in een soort cirkeltje terecht. Hij kijkt naar één kant en zal daardoor minder kracht ontwikkelen aan de andere kant. Ook zal het handje aan de andere kant niet gebruikt worden omdat dit niet gezien wordt.

Kortom: een voorkeurshouding in de eerste levensmaanden is iets waar je alert op moet zijn. Op het consultatiebureau zul je al informatie en tips krijgen maar als het hardnekkig is of er komen andere klachten bij, zoals veel huilen of een vertraagde motorische ontwikkeling, dan word je geadviseerd om contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut.

Kinderfysiotherapie bij voorkeurshouding

De kinderfysiotherapeut zal je kindje goed onderzoeken en kan de schedel precies meten. De vooruitgang van de therapie wordt zo heel duidelijk.

De kinderfysiotherapeut zal je vooral leren hoe je je kindje kunt stimuleren de andere kant van het lichaampje te gaan gebruiken. Je krijgt adviezen en hulp bij het dragen, hoe je kindje te hanteren en hoe je eventueel het bedje en de box anders kunt inrichten. Ook leer je hoe je kunt oefenen om de kracht en coördinatie te verbeteren.

De fysiotherapeut zal niet aan het nekje van je kindje zitten; er wordt niets “los” gemaakt. Het gaat puur om hoe je samen eraan kunt werken om je baby te stimuleren zich normaal te ontwikkelen. Zo doorbreek je de cirkeltje waar we al over schreven. Het is verfrissend om te zien hoe de tips van de kinderfysiotherapeut een eye-opener kunnen zijn voor de ouders.

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

Als je de voorkeurshouding al snel na de geboorte ziet, neem dan zeker contact op. Als je meteen leert wat je kunt doen, komt dit zeker ten goede aan de ontwikkeling van je kindje.

Het kan zijn dat je de voorkeurshouding opmerkt rond de 6 tot 8 weken na de geboorte. Dat is de periode waarin je baby om zich heen gaat kijken en leert te focussen op dingen in de omgeving. Hier wordt het belangrijk om die omgeving afwisselend te houden zodat je kindje uitgedaagd wordt beide kanten op te kijken. De kinderfysiotherapeut helpt je met adviezen hierover.

Als ouder kun je altijd de kinderfysiotherapeut inschakelen. Niet alleen bij het vermoeden van een voorkeurshouding maar ook als je vermoedt dat je kindje pijn heeft of ongemak in bepaalde houdingen.

Twijfel je nog? Neem dan gerust contact op. Voor kinderen wordt fysiotherapie standaard 18 x per jaar vergoed vanuit de basisverzekering.

Maak hier uw afspraak.

TERUG naar kinderfysiotherapie