Vertraagde motorische ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Dit is goed en hierbij is het absoluut geen probleem als bepaalde dingen wat later ontwikkelen dan gemiddeld. Als je kindje rond de eerste verjaardag net kan tijgeren en de verwachte eerste stapjes uitblijven, dan hoeft dat helemaal geen “ding” te zijn. Vaak is er ook geen achterliggende oorzaak en zult u zien dat uw kindje de fases echt wel doormaakt, maar soms gewoon wat later.

Het wordt wel een ding als u merkt dat uw kindje gefrustreerd raakt of als de ontwikkeling niet doorzet maar vastloopt. Uw kind is er aan toe om de wereld steeds verder te ontdekken maar heeft daarbij toch nog uw hulp nodig. Dit kan het moment zijn om de kinderfysiotherapeut te raadplegen en te vragen eens mee te kijken met de ontwikkeling van uw kind.

U wordt geholpen met oefeningen die u zelf met uw kind kan doen en u leert hoe u op signalen kunt reageren. Gelukkig gaat het heel vaak daarna gewoon goed. En als het zo is dat uw kind vertraagd blijft of stagneert  in de motorische ontwikkeling door een ziekte of aandoening, dan staat de kinderfysiotherapeut u met raad en daad terzijde, zolang als nodig of wenselijk is.

Zelfstandige peuters

Een prachtige groep om mee te werken, zijn de peuters. Zoveel te ontdekken en graag mama of papa willen helpen met alle klusjes. Dit is echt de leeftijdsgroep die qua motoriek alles uit de kast willen halen.

In deze leeftijdsgroep vallen ook veel zaken op. Denk aan:

  • Peuters die niet zelf willen lopen en altijd  meegenomen willen worden aan de hand.
  • Peuters die veel vallen of struikelen.
  • Peuters die heel houterig bewegen
  • Peuters die tegen stoelen, kisten en banken leunen en niet los staan als ze spelen

Soms zit er bij dit soort verschijnselen een balans probleem achter. Maar het kan ook zijn dat uw kind een visusprobleem heeft en niet goed diepte kan zien. Sommige kinderen zijn gewoon stijf in de gewrichten waar anderen juist heel soepel of zelfs hypermobiel zijn. Angst kan zelfs al een rol spelen en wat we tegenwoordig ook zien bij kleine kinderen is overgewicht en dit levert, hoe miniem ook, problemen op in de motorische ontwikkeling.

Maak hier uw afspraak.

TERUG naar kinderfysiotherapie.