Vallen? Dat overkomt mij niet!

Toch valt er elke 6 minuten een senior dusdanig dat behandeling in het ziekenhuis nodig is. Een ongeluk zit in een klein hoekje maar gelukkig is vallen vaak heel simpel te voorkomen. Gewoon, met wat kleine aanpassingen in uw woning en een beetje aandacht voor uw gewoontes.

Zorg er voor dat u genoeg beweegt

Als bewegingsdeskundige willen wij wel van de daken roepen hoe belangrijk het is dat u genoeg blijft bewegen. Met sterke spieren valt u minder snel. Sterke spieren geven u niet alleen de kracht om te lopen maar zorgen er ook voor dat u uw balans goed kunt houden. Ook de conditie van de spieren is van groot belang dus traint u deze vooral!

Tips

Maar het moet niet alleen blijven bij bewegen en fit blijven. Er zijn nog een aantal zaken die u zelf kunt doen om uw persoonlijke valrisico te beperken. We geven u graag enkele tips (Bron: VeiligheidNL)

  • Laat regelmatig uw ogen testen
    • Bij het ouder worden gaan uw ogen achteruit. Wacht daarom niet te lang met een bril als dit nodig is. Maar zorg ook voor voldoende licht in huis zodat u de randjes en richeltjes niet over het hoofd ziet.
  • Als u medicijnen gebruikt, houdt u dan rekening met de bijwerkingen
    • Als bijwerking van medicijnen kunt u zich slaperig voelen of u merkt dat u langzamer reageert. Denk ook eens aan duizeligheid, een veel voorkomend bijverschijnsel van medicijnen maar ook van ouder worden in het algemeen!
  • Leer uzelf veilige gewoontes aan
    • Even snel de trap af rennen als de telefoon gaat. Dit is zomaar een voorbeeld waarbij u kunt vallen. Eenvoudig te verhelpen door een extra telefoon boven te plaatsen. En zo zijn er heel wat voorbeelden te noemen van zaken waarbij u uw gewoonte iets kunt aanpassen voor uw veiligheid.

Let’s make life harder

Bewegen en fit blijven en daarmee voorkómen dat u valt, hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Eigenlijk zou uw lijfspreuk moeten zijn:”Laten we het leven wat moeilijker maken”. Want met deze lijfspreuk maakt u andere keuzes. U loopt naar de winkel in plaats van de auto te nemen, u neemt de trap en laat die makkelijke lift voorbij gaan, u dweilt de vloer met plezier en doet een klusje in de tuin alsof het een training in de sportschool is. En alles met één doel: fit blijven om lang zelf thuis te kunnen blijven wonen.

Wat mag u verwachten van de gespecialiseerde fysiotherapeut?

Bij Fysiotherapie Noordhuis werken drie therapeuten die zich hebben bekwaamd in het behandelen en begeleiden van mensen die ouder zijn. De geriatrie fysiotherapeut weet waar een ouder iemand tegen aan loopt en kent de veel voorkomende aandoeningen. Hierbij heeft de therapeut extra veel kennis in huis over alle combinaties van aandoeningen die kunnen voorkomen en de werking van medicijnen hiervoor.

Meer informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen?

Belt u met onze receptie: 055-7851483

of mail naar receptie@fysiotherapie-noordhuis.nl


18/09/2017 |