Schrijfproblemen

In groep 3 beginnen de kinderen met schrijven. Dit is een moeilijke vaardigheid waar meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Het gaat er niet alleen om dat een kind leesbaar schrijft. Ook factoren als de pengreep, het ontspannen kunnen gebruiken van de pen, het gebruik van de lijnen op papier, het tempo van schrijven en het automatisch kunnen schrijven van de letters in een logische volgorde spelen een rol.

Als er problemen optreden met schrijven dan horen we vaak de volgende klachten:

  • Niet leesbaar kunnen schrijven
  • Niet begrijpen hoe de lijnen worden gebruikt
  • Pijn of kramp bij het schrijven
  • Niet weten hoe letters te maken
  • Niet weten hoe de letters met elkaar te verbinden
  • Langzaam en met moeite schrijven

Fysiotherapie bij schrijfproblemen

De kinderfysiotherapeut richt zich in het onderzoek op achterliggende oorzaken. Hoe kan het dat de pengreep niet soepel en ontspannen is? Misschien is de hand niet goed ontwikkeld en wordt de fijne motoriek hiervan niet goed beheerst.

Soms lukt het automatiseren van het schrijven niet goed. Dit betekent dat de letters niet automatisch goed opgeschreven worden; het kind vindt het allemaal erg ingewikkeld. Stel je voor dat je er al veel moeite mee hebt om te onthouden welke letters er allemaal in een woord zitten en je ziet het hele woord nog niet zo goed, dan heb je het erg druk in je hoofd. In groep 3, waar al zoveel op je af komt, wordt het dan voor sommige kinderen  iets te veel.

De kinderfysiotherapeut helpt om al deze informatie op een logisch rijtje te zetten. Stap voor stap worden alle fases van het schrijven geoefend. Soms gaan we een klein stapje terug en worden de lijntjes geoefend. Of het kind krijgt oefeningen mee voor thuis zoals kleien of kralen rijgen.

Letters inprenten wordt geoefend maar het kan ook gaan om het overwinnen van jezelf. Als het al vaak mis ging, kunnen kinderen  angstig zijn om letters verkeerd te schrijven. Dan is onze belangrijkste taak om het schrijven weer leuk te maken en het zelfvertrouwen terug te winnen. Ons doel is dat uw kind weer met plezier schrijft en trots is op wat hij of zij kan.

Fysiotherapie Noordhuis op de basisschool

Kinderfysiotherapie wordt altijd individueel gegeven op het niveau van het kind. We behandelen op een aantal scholen en dat ervaren zowel wij, uw kind en de leerkracht als bijzonder prettig. Het grote voordeel is dat we uw kind een half uurtje uit de klas mogen halen om individueel te oefenen. Hierbij mag de ouder altijd aanwezig zijn; graag zelfs!

Met de leerkrachten kunnen we, met uw toestemming, snel en kordaat overleggen. De leerkracht kan aanpassingen of aanwijzingen in de les overnemen zodat het geleerde meteen in praktijk kan worden gebracht.

Maak hier uw afspraak.

TERUG naar kinderfysiotherapie.