Wat is echografie

Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het bewegingsapparaat.

De beelden geven een directe weergave van een beweging van het lichaam. De mate van weefselschade na een (sport)blessure is zodoende goed te bestuderen.

Door het maken van een echo  kan er vroegtijdig een juiste diagnose worden gesteld waardoor uw revalidatie naar volledig herstel korter zal zijn. U zult zo in staat zijn om sneller weer deel te nemen aan uw dagelijkse (Sport)activiteiten.

Enkele voorbeelden van wat we in beeld kunnen brengen met echografie:

  • Irritatie van de achillespees
  • Irritatie peesaanhechting bij een tenniselleboog
  • Verkalking in pezen, bijvoorbeeld rond de schouder
  • Hielspoor
  • Slijmbeursontsteking

Een echografie onderzoek is geheel pijnvrij en zal geen schade brengen elders in het lichaam.

Echografie tijdens therapie-traject

In onze praktijk passen we echografie toe als hiervoor aanleiding is. Het kan gaan om een ondersteunend onderzoek maar ook om een evaluatie tijdens een behandeltraject. Omdat wij van mening zijn dat echografie inzichten geeft, waardoor de behandeling beter afgestemd en voortgezet kan worden, bieden wij dit aan binnen de normale kosten voor fysiotherapie. Bent u aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan wordt de tijd die besteed wordt aan echografie gewoon toegevoegd aan uw bestaande behandeltraject. Wel zo eenvoudig wat ons betreft en een mooie service op weg naar een goed behandelresultaat voor u.

Onze MSU echografisten zijn:

Echografie op aanvraag

Stel: u heeft klachten  rondom een gewricht (schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel-voet) en u zoekt een verklaring voor het aanhouden van deze klachten. Een onderzoek door de fysiotherapeut-echografist kan duidelijkheid bieden.

Een dergelijk uitgebreid onderzoek bestaat  uit 2 onderdelen:

  • Fysiotherapeutisch vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Hieruit volgt de vraagstelling voor het echografie-onderzoek.
  • Echografie van de gewenste structuren  met een conclusie en een advies.

Het voordeel van het laten uitvoeren van een echografisch onderzoek door een gespecialiseerde fysiotherapeut is dat de expert op het gebied van bewegen meteen met u meekijkt . En dat niet alleen op beeld. Juist het lichamelijk onderzoek biedt al heel veel inzicht. Het plaatje bevestigt of ontkracht datgene wat u samen vermoedt.

De kosten voor een fysiotherapeutisch-echografie-onderzoek worden, bij een voldoende aanvullende verzekering, vergoed door uw zorgverzekeraar. De uitslag hiervan wordt, met uw toestemming, gedeeld met uw huisarts. Ook kan, afhankelijk van uw hulpvraag en uitkomst van het onderzoek, een behandeltraject volgen.

Wellicht ten overvloede: Bent u niet aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Deze bedragen de normale tarieven voor de fysiotherapeutische intake/onderzoek + fysiotherapie zitting. De tarieven staan op de website.

Duur van het onderzoek:  60 min.

Het eigen risico wordt niet aangesproken.

Belt u met onze receptie om een afspraak te maken.