Hartfalen, wat kunt u er zelf aan doen?

Bij hartfalen neemt de pompfunctie van het hart langzaam af. De meest voorkomende klachten hierbij zijn vermoeidheid, vasthouden van vocht en kortademigheid.  Het doen van dagelijkse activiteiten kunnen hierdoor lastig zijn.

Bewegen

Naast onder andere het slikken van uw medicijnen, gezond eten, het stoppen met roken en het verminderen van alcoholgebruik is het heel belangrijk dat u voldoende beweegt.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat voldoende beweging op de juiste manier  een positief effect kan hebben op uw kwaliteit van leven. Uw uithoudingsvermogen en uw spierkracht nemen toe waardoor de dagelijkse dingen makkelijker gaan. Ook kunnen uw vermoeidheids- en benauwdheidsklachten verminderen.

De belangrijkste stap is dat u goed bent ingesteld op uw medicatie en u  toestemming heeft van uw arts zodat het mogelijk is om te gaan bewegen.

Hoe  moet ik  bewegen bij hartfalen?

Dit is voor iedereen weer anders. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met een beweegcoach, fysiotherapeut of een trainer die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met hartfalen. Hij/zij weet waar u op moet letten zodat u met een positief gevoel en zelfvertrouwen aan uw gezondheid  kunt werken.

Wat houdt u tegen? Gezond bewegen is wat ons betreft het proberen zeker waard!

We wensen u veel beweegplezier!

Margreet van Loon,

Fysiotherapie Noordhuis


07/07/2018 |