Wat is oedeem

Oedeem is een opeenhoping van vocht  in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Klachten bij lymfoedeem

Lymfoedeem kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het  aangeboren zijn dat het lymfestelsel defect is; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat doet de oedeemfysiotherapeut

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan  contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. U kiest dan voor een behandelaar die ter zake kundig is. De oedeemfysiotherapeut , in onze praktijk is dit Ingrid Laarman, behandelt niet alleen het lymfoedeem op een goede manier, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

Behandelmethodes van de oedeemfysiotherapeut zijn:

  • compressie geven door bandageren
  • manuele lymfdrainage
  • oefentherapie om de functie van uw arm of been te verbeteren
  • ademoefeningen om lymfvocht beter af te voeren
  • lymftaping
  • voorlichting over huidverzorging en preventie